Vi tilbyr
Råd for deg som er usikker
Råd for deg som er usikker
Råd for deg som er usikker
Råd for deg som er usikker
For å vite hva man skal gjøre når man har funnet et skadet dyr, eller savner et dyr
-
Savner en katt:
Om man savner en katt som har vært ute lenger enn vanlig, bør man starte å lete etter den så snart som mulig. Start søket i nærområdet, den kan ha blitt innelåst i garasjer eller skremt av noe og gjemme seg i nærheten.
- Snakk med naboer, venner, bekjente. Informer så mange som mulig om at katten er savnet.
- Heng opp lapper i nærområdet.
- Del det på facebook (gruppene: "dyr savnet og funnet i Rogaland" og "Dyr savnet og funnet i Stavanger omegn")
- Legg det ut på nettsiden Dyrebar.no , med et godt bilde og beskrivelse av katten.
- Legg ut annonse i lokalaviser, gjerne med bilde.
- Ring kommunen/politiet og hør om de har fått den inn (død), de sjekker ikke chip med mindre de blir bedt spesifikt om det.
- Det kan lønne seg å utlove en dusør til den som finner katten, så legger folk bedre merke til din annonse.
- Ring vakttelefonen vår på 93495959 så gir vi beskjed om vi hører noe.
- Gi gjerne beskjed til smådyrklikkene i nærområdet, spesielt om katten ikke er chipmerket.
Husk at katter ikke har fullt utviklet stedsans før de er 10-12 måneder og fort kan rote seg bort.
-
Savner en hund:
Om man savner en hund er det viktig å starte søket med en gang.
- Let grunndig i området den sist ble sett.
- Ring politiet/falken.
- Hittehundmottaket, telefon 51 57 60 20
(mandag-fredag klokken 09.00-15.00) - Ring smådyrklinikker/veterinær i området.
- Legg ut annonse på Dyrebar og facebook (følgende facebook sider: Med hjerte for hunder på rømmen, dyr savnet og funnet Stavanger omegn og dyr savnet og funnet i Rogaland.)
- Les mer om hvordan Stavanger kommune tar vare på hunder uten eier
-
Funnet katt:
Spesielt unge katter har lett for å rote seg bort, og finner ikke veien hjem igjen. Men også voksne katter kan gå seg bort, ukastrerte hannkatter er spesielt utsatt for det. Ikke alle katter har så god stedsans som man tror, de kan gå seg bort bare et par gater bortenfor hjemmet sitt.
Sjekk først om katten bor i nabolaget, kanskje er den ikke hjemløs?
For å søke etter eier:
- Har katten halsbånd med kjennemerke/telefonnummer?
- Sjekk om katten har en tattovering i øret. Om den har det, er den sannsynligvis chipmerket. Navn og kontaktdetaljer til eier er registrert på chipen, som kan leses av hos dyrlege (de fleste dyrleger gjør det gratis). Har du ett chip nummer kan du søker etter eier hos DyreID
- Sjekk om katten har chip hos dyrlege, ikke alle katter med chip har tatovering. Det må sjekkes hos dyrlege, man kan ikke kjenne dette i nakken til katten.
- Ta bilde av katten og legg ut annonse på dyrebar.no
- Sjekk samtidig om noen har lagt ut at den katten er funnet.
- Legg ut annonse av katten i lokalavisen.
- Heng opp lapper i nabolaget.
- Legg ut annonse på facebook (følgende sider: Dyr savnet og funnet i Rogaland, dyr savnet og funnet i Stavanger omegn)
-
Funnet hund:
Noen eiere lar hunden gå på oppdagelsesferd i nabolaget alene. Kan det være en hund som hører til hos en nabo, eller kommer eieren etter?
- Ring politiet. De vil kontakte falken som vil hente hunden
eller
- Ta hunden med til en dyreklinikk for å sjekke om den har chip.
Om hunden ikke er chippet, legg ut informasjon på dyrebar.no og følgende facebook sider: Dyr savnet og funnet i Rogaland,dyr savnet og funnet i Stavanger omegn og Med hjerte for hunder på rømmen.
-
Mishandling/forsømmelse:
Om man vet eller har mistanke om at dyr blir mishandlet eller forsømt må det meldes til mattilsynet. Om det kan gjøres uten fare for egen sikkerhet, vil vi anbefale at man først snakker med eier av dyret, for å finne ut om det skyldes kunnskapsløshet, eller annet. Om det f. eks gjelder en hund som bjeffer hele tiden mens eier er på jobb, kan det være eier ikke er klar over dette.
Mishandling kan være: – katter som er blitt dumpet, eller forlatt uten mat. Om noen flytter fra katten sin uten tilsyn, må det anmeldes.
- Kjæledyr som ikke får tilfredsstilt sine behov (bevegelse, mat, hygiene osv).
- Storfe som står ute uten tilgang på mat/vann.
- Dyr som har blitt påført fysiske skader av mennesker.
Det kan også være andre ting, er du usikker ta kontakt med mattilsynet (det kan gjøres anonymt). Ta heller kontakt en gang for ofte enn en gang for lite.
-
Fugl/småvilt:
Om man har funnet et dyr i nød har man plikt til å hjelpe. Hvordan man hjelper på best mulig måte, kommer an på situasjonen.
Fugleunge:
Om man har funnet en fugleunge på bakken er det ikke uvanlig. Mange fugleunger faller ut av reder på våren når de beveger seg. Ofte er foreldrene i nærheten. Om foreldrene er i nærheten, vil de ta vare på ungen til den er flyvedyktig. Man kan sette fuglen tilbake i redet om mulig, eller la den være i fred – så lenge den står på en noenlunde trygt sted. Kontakt gjerne fuglhjelpen.
Skadet fugl/smådyr:
Med smådyr menes her pinnsvin o.l.
Om dyrene er skadet må man først se an skaden. Om en fugl halter litt, kan det godt være den kan fly og bevege seg uten problemer. Da er den nesten umulig å få tak i og om de lærer seg å leve godt med skaden, kan det være det beste for dyret.
Man tenker ofte at vingen er brukket om en fugl sleper vingen etter seg. Det trenger ikke være tilfellet, fugler henger av og til med vingene. Se dyret an og gå nært det for å se om det stikker av/flyver. Skadde fugler som er på vannet kan ikke vi hjelpe med, da vi ikke får tak i dem. Da kan brannvesenet kontaktes. -
Storvilt:
Når det gjelder funn av unger til hjortedyr er første bud å la dem være i fred. Foreldrene forlater ungene på et trygt sted i lange perioder. De kommer tilbake når de er sikre på at det er trygt, og vil ikke komme om et menneske oppholder seg nær ungen. Man må ikke ta med seg ungen hjem!
Når det gjelder skadde dyr, må man kontakte viltnemda/politi i kommunen det gjelder.
-
Tips om kanin:
Råd og tips om kanin
- En lykkelig kanin er en som har en artsvenn å ligge inntil. De blir oppriktig glade i hverandre, pusser hverandres pels, prater, furter og
koser seg sammen. En kanin som sitter alene er en svært ensom og trist liten venn. - Ikke skaff deg én kanin for så å vente en stund før du skaffer nummer to. Skaff begge samtidig. Enten to små eller to som har vokst opp sammen. Velg om mulig et kjærestepar. Har du en kanin fra før og skal gi denne en venn velg en kjæreste. Kastrer hannen.
- Kaniner er kjønnsmodne fra de er 12 uker gamle.
- Når du kastrerer hannen vent 4 uker før du setter ham sammen med en kjønnsmoden jente ellers risikerer du at de får unger allikevel.
- Kaninen elsker å bli klødd bak øret eller at du stryker den forsiktig med fingeren fra nesen til pannen. Å bli klødd under haken eller på den ømfintlige undersiden av kroppen liker ikke kaninen i det hele tatt. Dersom du ikke stopper selv om du blir dyttet bort med skarpe klør eller en bestemt snute – kan selv den tammeste kaninen plutselig bite.
- Tilby kaninen muligheter for aktivitet. De er veldig glade i å kunne hoppe opp og ned av ting, eller løpe inn og ut av noe. Trekasser, kvister, plank (ubehandlet) og stein kan gjøre hverdagen morsom og kjekk. Bytt ut jevnlig kaninene kommer til å elske deg!
- Kaniner elsker å grave! Lag utegården så stor at de kan grave tunneler. Det er naturlig for kaniner å grave, og de kan bli frustrerte om de ikke får lov. I varmere himmelstrøk der kaniner lever fritt bor de i slike tunneler og ganger under bakken.
- De fleste kaniner ønsker å være renslige og velger gjerne ut et sted som fungerer som toalett. Her kan du sette en eske med sand og da vil mange kaniner velge den som toalett – forutsatt at du holder stedet rent!
- En ganske vanlig, og dødelig, sykdom som rammer kaniner er
mellomørebetennelse. Sykdommen merkes ved at hodet legges mer og mer på
skakke. Skal du redde kaninen må du reagere umiddelbart og samme dag som det begynner, mens hodet bare er litt på skakke. En antibiotikakur kan redde kaninen din for denne grusomme sykdommen den vil lide en vond død om den ikke får behandling. - Prøv aldri å fange en kanin med makt. Vill jakt eller at du plutselig griper den, skremmer dyret så kraftig at det kan få hjerteslag. Når kaninen sover, spiser eller pusser seg, må den ikke forstyrres.
- Kaniner må ikke stå i nærheten av støy, det gjør dem stresset og du risikerer at de dør av hjerteslag. Innekaniner skal aldri oppholde seg på vaskerom sammen med vaskemaskin eller bli utsatt for støvsuger på nært hold eller høy musikk. Kaniner ute skal holdes borte fra støysoner.
- Kaniner kan gå sammen med andre dyr som hund og katt, men det kommer helt an på lynnet til de andre dyrene. Tilvenn dem gradvis, og selv om du tror du kan være trygg – gå aldri fra en kanin i nærheten av andre dyr.
- Skal du ha en kosekanin kan det være en fordel å velge en større rase enn dvergkaninene. Store kaniner, gjerne blandinger, har ofte et roligere gemytt enn dvergene som ofte er mer livlige.
- Kaniner spreller. Barn under 8 år bør ikke få, eller håndtere, kaniner annet enn under oppsyn. Sprelling fører nemlig ofte til at barnet slipper kaninen – som kan skade seg alvorlig i fallet.
- Kaniner skal aldri løftes etter ørene! Aldri! En hånd under magen og en under rumpa er riktig.
- Kaniner er glade i livet sitt, og ønsker et enkelt og godt kaninliv. De fortjener at du gir dem det.
- En lykkelig kanin er en som har en artsvenn å ligge inntil. De blir oppriktig glade i hverandre, pusser hverandres pels, prater, furter og